Pracownicy hotelu Arche topili marzannę [ZDJĘCIA]

<
4/11
>
ali
Zdjęcie numer 3 w galerii - Pracownicy hotelu Arche topili marzannę [ZDJĘCIA]

JAKUB ORZECHOWSKI

< >
Zwyczaj topienia marzanny pochodzi z czasów słowiańskich. Zakorzeniony w obrzędach ofiarnych, miał zapewnić urodzaj w nadchodzącym roku. Był jednym z elementów Święta Wiosny, tzw. Jarych Godów, które przypadają na 21 marca. Tradycyjnie kukła marzanna przedstawiała boginię śmierci. Dziś jej rytualne utopienie ma przywołać cieplejszą porę roku. W czwartek w południe tradycyjny obyczaj przypomnieli m.in. pracownicy hotelu Arche. - W czasach, kiedy chodziłem do szkoły, w dzień wagarowicza zawsze topiło się marzannę. Stwierdziłem, że warto byłoby pokazać pokoleniu dzisiejszych millenialsów, czym się zajmowali ich rodzice pierwszego dnia wiosny, dawne tradycje - wyjaśnia Michał Łobejko, dyrektor hotelu Arche. Wydarzenie miało miejsce na Moście im. Witolda Lutosławskiego przy ul. Zamojskiej.
  • Zdjęcie numer 1 w galerii Pracownicy hotelu Arche topili marzannę [ZDJĘCIA]
  • Zdjęcie numer 2 w galerii Pracownicy hotelu Arche topili marzannę [ZDJĘCIA]
  • Zdjęcie numer 3 w galerii Pracownicy hotelu Arche topili marzannę [ZDJĘCIA]
  • Zdjęcie numer 4 w galerii Pracownicy hotelu Arche topili marzannę [ZDJĘCIA]
  • Zdjęcie numer 5 w galerii Pracownicy hotelu Arche topili marzannę [ZDJĘCIA]
  • Zdjęcie numer 6 w galerii Pracownicy hotelu Arche topili marzannę [ZDJĘCIA]
  • Zdjęcie numer 7 w galerii Pracownicy hotelu Arche topili marzannę [ZDJĘCIA]
  • Zdjęcie numer 8 w galerii Pracownicy hotelu Arche topili marzannę [ZDJĘCIA]
  • Zdjęcie numer 9 w galerii Pracownicy hotelu Arche topili marzannę [ZDJĘCIA]
  • Zdjęcie numer 10 w galerii Pracownicy hotelu Arche topili marzannę [ZDJĘCIA]
  • Zdjęcie numer 11 w galerii Pracownicy hotelu Arche topili marzannę [ZDJĘCIA]