12 tysięcy butelek na godzinę

5/7

TOMASZ RYTYCH

- W sumie proces zacierania i gotowania trwa dziewięć godzin - wyjaśnia Grzegorz Brzyszko, piwowar. Piwo schłodzone do 14 stopni przepompowywane jest do ferementownii. Po kolejnym schłodzeniu leżakuje co najmniej miesiąc.

- To właśnie w leżakowani trunek nabiera pełni smaku. Potem zostaje tylko napełnianie, zamykanie butelek i dodanie etykietek. W naszym browarze jest to proces w pełni zautomatyzowany - mówi Brzyszko. W chełmskim browarze na godzinę można napełnić 12 tysięcy butelek.

08.07.2014 chelm .  Browar Jagiello Fot. Tomasz Rytych / Agencja Gazeta  SLOWA KLUCZOWE: browar jagiello chelm piwoTOMASZ RYTYCH

Wszystkie zdjęcia
  • Zaczęło się od snu
  • Pierwsze piwo ,,Królewskie''
  • Teraz pomagają dzieci
  • Chmiel z lubelskich upraw
  • 12 tysięcy butelek na godzinę
  • Jagiełło Chmielak
  • Piwo z browaru Jagiełło także w Szwecji