Stragany uginają się pod ciężarem serów, przypraw i win. Turyści próbują i rozsmakowują się w gruzińskiej kuchni. W Lublinie ruszył siódmy Europejski Festiwalu Smaku. Motywem przewodnim tegorocznej edycji jest Gruzja. Codziennie od środy do niedzieli na Placu Łokietka przed ratuszem od godz. 12 do 22 działa Gruzińskie Miasteczko Smaku. Na straganach można znaleźć sery, wędliny i przyprawy, z których słynie kraj leżący nad Morzem Czarnym. Lublinianie mogą spróbować też słynnych gruzińskich lemoniad i win. Nie brakuje chętnych, którzy kupują arbuzy, granaty i hurmy, czyli słodkie owoce pomarańczowe, niezwykle popularne w Gruzji. Miasteczko Smaku ma odwiedzić też sama Katie Melua. Pochodząca z Gruzji wokalistka wystąpi 3 września na Arenie Lublin.
Przez sześć poprzednich edycji w Europejskim Festiwalu Smaku uczestniczyły znane osobistości z kulinarnego świata. W tym roku ich miejsce zajmą m.in. najlepsi lubelscy kucharze, którzy zinterpretują kuchnię polską i gruzińską. Do naszego miasta przyjadą też kucharze znani z występów w polskiej edycji Top Chefa i Hell's Kitchen. Tegoroczny Jarmark Inspiracji na Starym Mieście w Lublinie odbędzie się w dniach 2-6 września.
Wszystkie komentarze