Naturalne produkty, wigilijne dania i ozdoby choinkowe, czyli wszystko, czego potrzeba na święta można znaleźć na Bożonarodzeniowym Festiwalu Smaku. W piątek na Rynku Starego Miasta ustawiło się ponad 30 stoisk ze smakołykami na wigilijny i świąteczny stół.
Wśród nich dominuj stanowiska z mięsem. Masarnia Podlaska Chata z Białegostoku proponuje np. pasztet ze śliwką (28 zł/kg), słoninę wędzoną za 22 zł za kg czy szynkę w ziołach za 42 zł/kg. - Wszystkie wędliny sa naturalne, bez konserwantów, wędzone na drewnie olchy -zachęca Eliza Kuczyńska. Z kolei lubelska firma Eco-Vita oferuje sery: krowie serwatkowe leżakowane w solance, oscypki wędzone z Czarnego Dunajca i wędzone sery zawieprzyckie. Na festiwalu można też znaleźć świąteczne drzewka. Jakie w tym roku sa trendy? - Żaden rodzaj choinek nie przeważa. Klienci stawiający na zapach wybierają świerki, ale tyle samo osób wybiera jodły, które mniej gubią igły. Świerki dostępne są w cenie do 80 zł, jodły nawet do 200 zł za sztukę - mówi pani Marta, która sprzedaje choinki z jednej z podlubelskich plantacji.
Bożonarodzeniowy Festiwal Smaku potrwa do 23 grudnia.
Wszystkie komentarze