W Lublinie trwa ósma edycja festiwalu, który jest jedną z najważniejszych wielokulturowych imprez w Polsce. Od siedmiu lat Europejski Festiwal Smaku daje okazję nie tylko do spróbowania kuchni z najdalszych zakątków świata, ale też poznania kultur i tradycji z całego świata.
Na placu Łokietka przy ratuszu stoi już ormiańskie miasteczko smaku. Można tu spotkać zarówno rdzennych Ormian, którzy prezentują m.in. sery, dojrzewające wędliny czy pikle, jak i restauratorów, którzy inspirują się tamtejszą kuchnią. Z kaukaskiego grilla można z kolei spróbować jagnięciny, wieprzowiny i typowych dla tamtejszej kuchni warzyw. Kuchnia ormiańska zagości też w lubelskich restauracjach. W ramach projektu 'Moc restauracji' kilkunastu szefów kuchni z lubelskich lokali przygotowało danie ormiańskie, które dostępne jest w karcie. Gościem specjalnym tegorocznej edycji festiwalu jest Robert Makłowicz, który ma gruzińskie korzenie. Spotkanie ze znanym kucharzem odbędzie się w sobotę o godz. 16 w Grand Hotelu Lublinianka. Popularni szefowie kuchni będą też jurorami konkursu kulinarnego 'Good chef' dla uczniów lubelskich szkół gastronomicznych. Konkurs rozpocznie się w piątek tuż po godz. 14 na 'Scenie Smaku' na placu po Farze.
Wszystkie komentarze