Tradycyjny obrzęd zbiorowego kiszenia kapusty w wykonaniu zespołu obrzędowego z Kocudzy mogli zobaczyć w niedzielę wszyscy odwiedzający Muzeum Wsi Lubelskiej.
Kapusta była, obok ziemniaków, jednym z głównym składników diety dawnej wsi. W naszej tradycji zachowała się spora ilość potraw wykonywanych z kapusty: kapusta z grochem, kapuśniak, pierogi z kapustą. Najpopularniejszym sposobem przechowywania kapusty było jej kiszenie w beczkach - szatkowaną, ale i w główkach. Kiszone liście wykorzystywano do zawijania 'gołąbków', popularnej potrawy wigilijnej w niektórych rejonach Lubelszczyzny. W Muzeum Wsi Lubelskiej miejscem prezentacji obieraczek kapuścianych była zagroda z Teodorówki na Roztoczu. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokazały m.in. obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, metody układania w niej kapusty, tej w główkach i posiekanej.
Wszystkie komentarze