Bartłomiej Czarnomski od kilku lat prowadzi pub U Fotografa, który specjalizuje się w sprowadzaniu i serwowaniu piw rzemieślniczych. Dwa lata temu postanowił, że sam zajmie się ich warzeniem. W Poniatowej, w budynku, w którym kiedyś działały zakłady poligraficzne założył 'Browar Zakładowy'. Na początku lutego ruszył proces warzenia pierwszego piwa. - Tworzymy piwa nowofalowe, w wielu przypadkach z użyciem amerykańskiego chmielu, który nadaje świetnego aromatu i smaku. Niedaleko browaru znajdują się plantacje chmielu Pawła Piłata. To on wskrzesza stare, zapomniane odmiany i zachęca browary do warzenia piw z ich użyciem. Takie piwa znajdą się również w ofercie Browaru Zakładowego - mówi właściciel.
W najbliższą sobotę w kilku miastach w całej Polsce będzie można sprawdzić efekty pierwszego warzenia. Czterech rodzajów piw spróbujemy w pubie U fotografa, a także w pubach m.in. w Warszawie, Szczecinie, Poznaniu i Krakowie. Etykiety dla browaru stworzył Dawid Ryski, grafik i muzyk z Puław, który wykonuje prace w konwencji starej szkoły polskiego plakatu. Projektuje m.in. okładki płyt, plakaty koncertowe, czy ilustracje do gazet i czasopism. W jego portfolio można znaleźć prace dla Sony Music, które są zapowiedziami płyt np. Snoop Dogga czy Boba Dylana.
Wszystkie komentarze