Skoro mamy listopad, to czas na gęś biłgorajską, która nie podnosi cholesterolu
Restauracja z Zemborzyc Dolnych , obok fachowej i bardzo miłej obsługi, zadbała w szczególności o produkty ? w menu znajdują się potrawy bazujące na regionalnych składnikach, specjalnie wyselekcjonowanych, nabywanych jedynie u lokalnych dostawców.
Szef kuchni Szymon Boguta uwielbia sezonowe akcenty. A skoro to najlepszy moment na gęś, to jest okazja do zaprezentowania mięsa rasy biłgorajskiej.
Jej najważniejszą cechą jest dobre umięśnienie przy małym otłuszczeniu, które nie podnosi poziomu cholesterolu w organizmie.
Rasa wywodzi się od gęsi z północno-wschodniej Polski. Obecnie najsłynniejsza lokalna hodowla mieści się w Majątku Rutka (Puchaczów) u Zbigniewa Kołodzieja.
Świat już od dawna ceni ten polski drób. Wystarczy znaleźć gęś w supermarkecie, aby zauważyć, że choć pochodzi z Polski, to sprzedawana jest przez Niemców, którzy ulegli jej urokowi. O jej zaletach często pisze profesor Jarosław Dumanowski, znawca kuchni staropolskiej.
- Ponieważ największa ilość mięsa dostępna była jesienią, stosowano bardzo rozwinięte i różnorodne metody konserwacji (suszenie, wędzenie, macerowanie, solenie, przetapianie tłuszczu). Na widok półgęska, gęsiego pasztetu, okrasy z gęsi, pachnącego, szybko roztapiającego się smalcu, gęsich pipków, wątróbek, kiełbasek, konfitowanych udek, pachnących jesiennych zup (brukwianki, krupniku) na gęsinie, czerniny itd., itp. po prostu cieknie nam ślinka i zaczynamy wspominać dawne dobre czasy - pisze pan profesor.
Szef kuchni podczas Dnia Kuchni Lubelskiej zaserwuje danie z gęsi, warzyw, miodu pitnego i śliwki.
Przepis:
Mięso jest marynowane w czosnku, rozmarynie, tymianku, soli, pieprzu i oleju, a przygotowywane jest metodą sous vide (1,5 godziny w temperaturze 58 stopni, aby uzyskać delikatną strukturę i nie tracić wartości odżywczych. Warzywa są karmelizowane w miodzie pitnym - trójniaku. Na talerzu wystąpią też puder z suszonego przez dobę czarnego bzu zmiksowanego z cukrem oraz konfitura ze śliwki. Święty Marcin byłby zadowolony.
Wszystkie komentarze